Vad man får och bör äta under graviditeten kan vara en riktig djungel. Här går vi igenom några av de viktigaste sakerna som är både bra och dåligt att äta under de nio månaderna. 

Gravid kvinna med ett äpple

Hur mycket bör man äta?

Hur mycket och vad man bör äta är väldigt individuellt och bör anpassas efter din fysik innan graviditeten, hur utvecklingen sker under graviditeten och var i graviditeten du befinner dig.

Under första trimestern behövs det nästan ingen energi alls. Man kan äta precis som vanligt bortsett från att kanske lägga till någon frukt. Det är först vid andra och främst tredje trimestern som man bör börja äta mer.  Vid tredje och sista så kan det handla om upp till två mellanmål extra per dag.

Vad skall man undvika?

När det gäller vad man bör undvika under graviditeten så beror det främst på mat som även annars innebär en ökad risk. Man bör undvika kött som inte är helt tillagat, opastöriserad mjölk och andra maträtter samt råvaror som kan bära med sig bakterier eller parasiter.

Även en del ostar bör undvikas. De flesta hård eller mjukostarna vi hittar i våra butiker är inga problem att äta men vissa ostar som är gjorda på opastöriserad mjölk kan vara ett problem.

Fisk är något som många har hört ska vara farligt att äta då man är gravid men det är inte riktigt sant. Fisk som fiskats i Östersjön och insjöar bör man undvika då de kan innehålla för höga halter av farliga miljögifter så som kvicksilver. Fisk som är fångad i de stora haven är dock normalt sett inte något problem utan är tvärt om väldigt bra att äta. Även under graviditeten uppmuntras man äta fisk ungefär tre gånger i veckan.

Vitaminer

Vitaminer är något som man normalt sett får tillräckligt av när man äter men det finns några som man bör hålla lite extra koll på. D-vitamin behövs för skelettet och bland annat immunförsvaret. Normalt sett är källan för detta solen då det bildas i huden när solstrålarna träffar den. Detta gör att vi i Sverige ibland kan få i oss lite iför lite, då kan det vara bra med någon form av tillskott.

Folsyra är något man råds ta när man planerar att bli gravid. Detta bör man sedan fortsätta med ca 12 veckor in i graviditeten. Folsyra och andra kosttillskott finns att köpa fysiska apotek likväl som online.

Informationen på denna sidan är huvudsakligen hämtad från vårdguiden 1177.

Posted in: Bebistiden.
Last Modified: februari 17, 2020