Att bli gravid för första gången är ett väldigt stort steg i livet och det kommer nog kännas både spännande och skrämmande till att börja med. Men i det stora hela är oddsen på din sida att de mesta går bra till och att du kommer att få ett hälsosamt litet liv att ta hand om. Men för att ge dig själv de bästa möjliga förutsättningarna är det bra att veta ett och annat också.

Äta hälsosamt

Att äta hälsosamt är en grundpelare i en bra graviditet och det är viktigt att du får i dig rikligt med näring från kosten. Att äta hälsosamt och varierat kommer göra dig och ditt barn gott. Och i många avseenden betyder detta desamma som när du inte är gravid. Men med några undantag. Du bör bland annat se till att få i dig mer folsyra och järn än normalt. Och medan det är fullt möjligt att göra genom kosten, är det också väldigt vanligt att välja syntetiska alternativ.

Träna regelbundet

Om du inte brukade träna regelbundet innan graviditeten är det en väldigt bra idé att börja nu. Att träna upp bäcken- och hållningsmusklerna är är speciellt bra då det kan hjälpa till att undvika en del vanliga gravidbesvär. Men det kan också underlätta när det väl blir dags för förlossningen. Vad du kan och bör träna kommer förändras en del under graviditeten beroende på hur långt i den du befinner dig. Som kroppen förändras allt mer drastiskt är det viktigt att veta vilka sorters övningar som är nyttiga, samt vilka som ej rekommenderas.

Posted in: Gravid, Tips.
Last Modified: oktober 3, 2023