Det finns få händelser i livet som är så omvälvande som att föda och få ett barn. Den långa graviditeten har nått sitt slut, tusen frågor står obesvarade. Rädslor, förväntan och glädje formligen bubblar i de blivande föräldrarna.

För den födande kvinnan kanske förlossningen i sig ligger som ett orosmoln och förberedelserna inför det där stora kanske fyller hela dagordningen.
Böcker om förlossningssmärta och graviditet finns i mängder och kanske har en och en annan lästs. När allt kommer omkring, har alla olika sätt att förbereda sig på och kunskap om förlossningsfaser och öppningsskedet garanterar inte en bra förlossning.

Att våga inse faktum

Ytterst få föräldrar upplever att de fick den förlossning de hade tänkt sig. Att föreställa sig ett förlopp där allt går i enlighet med planen är inte att förbereda sig. När du har läst om alla smärtlindringsmetoder och bildat dig en uppfattning om vad du vill och inte vill ska hända så inse faktum – vad som helst kan hända ändå.
Att förbereda sig på att vad som helst kan hända, snarare än ett specifikt förlopp, kan göra att du är mer mottaglig för de alternativ som spontant dyker upp under förlossningen. Att vara förberedd på det värsta innebär inte att vara rädd för att det ska hända. Snarare skapar du större acceptans och en mental styrka med vilken du kan bemöta de händelser som kommer din väg.

Kom ihåg att din kropp vet vad den gör, att du bara behöver hänga med, andas och lyssna. Arbeta fram en känsla av kompetens och mognad och inse att du varken har kontroll över skedena i sig eller din omgivning. Men du, i ditt eget mentala rum; i din andning och dina tankar, kan du forma känslan av att du är förberedd, när du öppnar upp för att vad som helst kan hända.

Posted in: Gravid.
Last Modified: augusti 10, 2016