I början av ett barns liv är det mamman som brukar ta sin föräldraledighet eftersom hon är den som ammar och matar barnet. Under denna tid utsätts kroppen och psyket för mycket stress, speciellt om barnet har svårt att sova eller lider av kolik. De små andningstillfällen som finns är att spädbarn sover stora delar av dagen. Sömnbrist är ett vanligt problem för nya föräldrar vilket gör det svårt att lämna hemmet. Istället behöver du hitta avslappnade och roliga saker att göra i hemmet medan barnet sover. 

Stimulera hjärnan med pussel

När barnet tar en tupplur har du chansen att stimulera hjärnan och utmana dig själv. Vardagen kan bli väldigt långtråkig när allt som händer är arbetsuppgifter kring barnet. Lite hjärngympa hindrar dig att få småbarnshjärna då du blir glömsk och förvirrad. Testa att lägga ett stort och invecklat pussel! Pussel är avslappnande samtidigt som du har något klurigt att fokusera på. Du kan köpa pussel med tusentals bitar eller börja lite lägre med ett pussel på 500 bitar. Om du gillar motivet kan du limma fast det lagda pusslet på en träskiva och hänga upp som en tavla.

Skippa hushållssysslorna

Du är aktiv dygnet runt som småbarnsförälder, du behöver inte passa in dammsugning, tvätt och matlagning medan barnet sover. Ta tillfället att göra något du vill göra, inte något du känner att du måste. Om du har en partner kan denna hjälpa till med städ och tvätt efter jobbet, du har trots allt också jobbat hela dagen. Försök att ignorera stöket runt omkring dig och välj istället att ta en kopp kaffe och se en film.

Bjud hem någon

Istället för att ses på stan för en fika, kan du bjuda hem vänner eller släktingar som är lediga. Var inte blyg om du inte har fikabröd hemma, be dem att köpa på vägen. Du inser snabbt hur tillmötesgående omgivningen är när du precis fått barn. Att få umgås med vuxna är viktigt och mycket mer stimulerande än att prata med en bäbis. Passa in en fikastund under de timmar du brukar vara som piggast så du inte somnar mitt i konversationen!

Lär dig något nytt

Nya färdigheter och kunskaper är ett utmärkt sätt att växa som en individ och så länge du har tillgång till internet kan du utforska ett fantastiskt utbud av kurser och information för att lära dig allt mellan himmel och jord. Söker du en lite mer strukturerad form bör du försöka hitta riktiga onlinekurser som du kan göra på egen hand och i din takt som passar dig. Mycket finns att hitta helt kostnadsfritt, men du kan även hitta betalkurser som absolut kan vara värt pengarna om det är ett ämne du seriöst vill lära dig.