Barnkalas i modulsystem – det låter kanske konstigt, men det är det inte.

Modulerna är nämligen kvartar; alltså tidsperioder om 15 minuter. Man kan använda det tänket då man planerar barnkalas. Det är ungefär så länge barnen orkar hålla på med en viss aktivitet, skriver Sveriges Radio. Det hjälper dig att få en idé om hur många aktiviteter är rimligt samt avgöra hur länge kalaset kommer att vara. Ange detta när du skickar ut inbjudan så föräldrarna vet hur mycket tid de måste avsätta.

Barnkalas

Tänk noga efter vilka som ska bjudas. Bara några få nära kompisar eller hela dagis- eller förskoleklassen? Man får absolut inte lämna någon utanför, här gäller alla eller ingen. Skicka ut inbjudningarna i tid och ange en starttid och en sluttid. För lite äldre barn i början av skolåldern kan två timmar vara en bra tidsram, mer orkar varken barn eller de arrangerande föräldrarna. Tänk också på att ordna något litet för gästerna. Barn blir glada för en godispåse men finns allergier bland de inbjudna är något icke-ätbart bättre. Ballonger med motiv kan vara ett kul alternativ. De finns bland annat på gasballonger.se. Satsa på samma motiv på alla så att ingen behöver bli ledsen för att de inte får det motiv de vill ha.

Till kvartarna

Om ramen är två timmar har man åtta kvartar att fylla med aktiviteter.

  • Första kvarten; barnen kommer, klär av sig ytterkläderna, lägger presenterna på ett presentbord och ser sig om lite och hejar på kompisar
  • Andra kvarten; servering av mat, det kan vara korv med bröd eller hamburgare till exempel
  • Tredje kvarten; aktivitet. Lite äldre barn klarar lite längre aktiviteter så det kan bli två kvartar. En tiokamp till exempel tar en halvtimme
  • Fjärde kvarten; aktiviteten fortsätter
  • Femte kvarten; presentöppning och barnen börjar sätta sig vid bordet
  • Sjätte kvarten; servering av efterrätt, det kan vara tårta eller glass
  • Sjunde kvarten; skattjakt eller hela havet stormar. Den som åker ut får en påse med godis eller roliga saker som ballonger.
  • Åttonde kvarten; alla tittar i sina påsar och leker lite med grejorna. Sedan är det dags att klä på sig och gå hem

Andra lekar och aktiviteter kan man få tips om på nätet.

Posted in: Tips.
Last Modified: januari 15, 2019