Att bli mamma är ju en av de mest fantastiska saker som kan hända i ens liv. Men att föda barn är också en stor påfrestning på kvinnans kropp och graviditeten lämnar många tydliga spår efter sig. Något vi tänkte nämna här är hudbristningar. Onekligen ska ju huden tänjas ut en hel del under de nio månadernas tillväxt. Även hormonförändringarna man genomgår kan bidra till hudbristningar.

gravid kvinna

Hudbristningar är naturligt och kallas ibland till och med för kärlekstatueringar. Trots detta är det inte fel att göra vad man kan för att begränsa dem. En fuktmättad hud klarar sig bättre än en torr. Se alltså till att du får fukt både inifrån och utifrån, det vill säga drick mycket vatten och smörj in huden på mage och bröst. Men ofta kan man inte helt undvika bristningar som också påverkas av gener, hur stort barnet är och hur mycket man går upp i vikt.

Om du nu redan har bristningar eller är gravid bör du veta, att om man verkligen vill, så finns det metoder att minska synliga bristningar i efterhand. På privata kliniker har det under en period erbjudits olika typer av operationer, radiovågor mm. Sedan en tid tillbaka har det också lanserats produkter man kan jobba med hemma hos sig; en av dem kallas “skinroller”. Denna produkt för hemmabruk finns hos Swiss Clinic och du kan läsa mer om den här. En skin roller består av hundratals små nålar. Rollar man denna i några minuter över det ärrade området skapar man hundratusentals små mikrokanaler. När dessa läker, med hjälp av kroppens egna förmåga och gärna en bra kräm, minskar den synliga bristningen. Det låter smått magiskt, men det som händer är att ny bindväv och nya hudceller slätar ut ojämnheter och skapar ny frisk hy. Även produktionen av kollagen lär stimuleras. Utöver bristningar efter en graviditet kan man också behandla rynkor och olika typer av ärrbildning, exempelvis operationsärr eller ärr efter acne med denna typ av skin roller.

Posted in: Bebistiden.
Last Modified: augusti 24, 2020