Många föräldrar känner hur deras tillvaro helt uppfylls av den nyfödda bebisen och att livet förändras totalt. Detta kan i längden vara mycket påfrestande om man inte hittar andrum i vardagen. Från att tidigare kunna ligga i soffan en hel kväll och bara slappa, till att inte ens hinna ta en dusch, är en omvälvande upplevelse för de flesta småbarnsföräldrar.

BebisfotDet är svårt att innan föreställa sig hur livet kommer att te sig med en ny liten familjemedlem. Fritiden som man tidigare styrde helt över, blir plötsligt ett sällsynt inslag. Många gånger fokuserar man på praktiska saker innan barnet är fött, allt skall vara inhandlat och iordningställt. Barnsäng, barnvagn, kläder och andra nödvändigheter. Vi läser på nätet och i böcker för att få veta vad som är det allra bästa för det lilla pyret. Vi skaffar information om alla möjliga saker för att vara så väl förberedd som möjligt. Men hur mycket tid lägger vi ner på att fundera över vad förändringen verkligen kommer att innebära?

Än hur mycket glädje en bebis ger så går det inte att förneka att småbarnsåren är en påfrestande tid. De första veckorna brukar vara en berg och dalbana i känslor. Från att vara helt uppfylld av lycka till att bara gråta av trötthet. Denna tid varar som tur inte så länge för de flesta. Snart har man lärt känna sitt barn och hittat en viss mått av rutin i vardagen. Svårigheten brukar vara att i nästa skede hitta tid för sig själv. Många gånger tar framförallt mamman på sig för stort ansvar och att leva upp till rollen som den perfekta mamman är det inte många som orkar med. Att aldrig få komma iväg och göra något bara för sig själv eller fylla tankarna med något annat än sin bebis, är inte bra i längden.

Det kan hjälpa att tillsammans med sin partner pratar igenom sådana saker innan bebisen anländer. Är man ensamstående blir det så klart svårare och kunna få avlastning, förhoppningsvis har man då stöd av vänner och släktingar. De som redan har barn har oftast många kloka råd att ge, ibland mer än önskvärt. Det kan ändå vara bra att ta upp funderingar man har med någon man litar på. Hur löste de olika situationer och vad skulle de ha gjort annorlunda?

Nästa steg blir därefter att verkligen genomföra det man planerade. Det behöver inte handla om att åka bort på weekendresor med kompisarna, än fast det också kan vara trevligt. Det är det lilla i vardagen som ger kraft. Det kan handla om att få läsa en bok alldeles själv i en halvtimme, ta en cykeltur eller att ett långt bad. Det svåra är dock att prioritera sig själv och be om hjälp med barnpassning eller att be partnern om avlastning. Det dåliga samvetet kommer ofta krypande men det gäller att stå på sig och prioritera sig själv under korta stunder. Dessa investeringar kommer att betala sig i längden och orken kommer att räcka så mycket längre.

 

Posted in: Bebistiden.
Last Modified: januari 15, 2019