En relation är ytterst sällan helt fri från problem, konflikter och gräl. Det betyder inte att alla förhållanden måste vara bråkiga och tuffa, bara att det oftast finns någon form av konflikt även hos de bästa paren. En av de viktigaste delarna i en relation är hur ni hanterar detta och hur väl ni lyckas reda ut eventuella konflikter genom att kommunicera.

Det finns många saker som kan orsaka ett bråk eller en konflikt i ett förhållande. Framför allt så händer det när den första känslostormen lägger sig och de nykära börjar se på varandra med klarare ögon. Helt plötsligt upptäcks nya sidor hos den andra partnern, sidor som du kanske inte tycker om. Problemen kan även dyka upp på grund av ekonomin, kulturella skillnader, familj, vänner och mycket mer. Gräl är i princip oundvikliga, men du kan alltid försöka kontrollera din reaktion på ett gräl. Genom att observera ditt eget beteende, både under och efter ett gräl, kan du förebygga många framtida konflikter.

Det kan kännas svårt att se sig själv och sitt eget beteende på ett objektivt sätt och framför allt inse vad exakt man gjorde fel, eller om man överhuvudtaget gjort fel. Ett bra tips är att alltid försöka prata ut om problemet så fort som möjligt, men helst inte när känslorna är som starkast. Försök att inte låta konflikten handla om den ena mot den andra, som om det vore en hjärnornas strid. Låt istället konflikten handla om hur ni gemensamt ska nå ett visst resultat eller förändra ett beteende. Många gånger krävs det små steg i rätt riktning för att nå en lösning som ni båda känner er bekväma och glada med. Att kunna kompromissa i dessa situationer är en förutsättning för att en relation ska fungera.

Våga gå till en terapeut eller psykolog

Bara för att ni går i parterapi betyder det inte att ert förhållande är svagare eller sämre än hos ett par som inte går i parterapi. Det kan snarare vara ett tecken på att ni vågar vara så ärliga med varandra att ni båda inser att ni behöver lite extra hjälp på vägen. Företag som svartsjuka.com och många fler ger er de verktyg ni behöver för att ta er ur en svacka och förbättra er relation.

Posted in: Relation, Tips.
Last Modified: januari 15, 2019