Då ett barn kommer in i familjen är det viktigt att kolla upp vissa saker, en av dessa är kvalitén på ert vatten, om ni har egen brunn. Det är viktigt att se till så att barnet inte får i sig onödiga ämnen så som flour och kalcium vilket kan skada barnets tänder.

egen brunnUngefär 15 procent av Sveriges befolkning tar sitt dricksvatten ur egen brunn. Tyvärr är kunskaperna dåliga när det kommer till de risker som är förenat med att dricka vatten ur den egna brunnen. Grundvatten kan innehålla en hel del föroreningar, både sådana som är skapade av människan, som föroreningar, såväl som de som finns naturligt i vatten men i olika hög koncentration.

På några håll i Sverige innehåller vattnet mycket fluor. Det finns naturligt i jordskorpan och är ofarligt i låga koncentrationer. Det kan till och med vara nyttigt då det stärker tändernas emalj. Är däremot koncentrationen i vattnet för hög blir det skadligt. Även uran kan finnas i naturligt i vatten och det är naturligtvis inte bra. Barn är extra känsliga för föroreningar. Har du egen brunn så är det du som är ansvarig för vattnets kvalitet. Är du det minsta osäker bör du testa ditt vatten.

Om ditt brunnsvatten innehåller olämpliga ämnen kan du skaffa filter av olika slag som tar bort föroreningar. Sådana filter kan du köpa hos renton.se. De kan även hjälpa till med en enklare gratis analys av ditt dricksvatten. Tänk på att det är ditt ansvar att du och din familj har ett hälsosamt vatten, som ibland kallas ”Världens viktigaste livsmedel”.

Bor du på landet med jordbruk som grannar kan det finnas anledning att vara sunt misstänksam. Stora djurbesättningar kan ibland leda till intrång av gödselvatten i grundvattnet. Jordbruk som odlar olika typer av grödor sprider både konstgödsel och gifter på sin odlingar. Även detta kan tränga in i din brunn. Den enklaste åtgärden du kan vidta för att säkerställa att ditt vatten är av bra kvalitet är att ta ett vattenprov och låta göra ett test.

Posted in: Tips.
Last Modified: januari 15, 2019