När barnet växer som snabbast finns det enligt många barnmorskor inget att göra för att hindra bristningarna. Att allt beror på genetik och hormoner är ett mantra som tycks upprepas om och om igen, men alla håller inte med.

gravid kvinna

Dermatologer som har en mer djupgående syn på vad som orsakar bristningarna och påstår att det finns möjligheter att förbättra förutsättningar, även om hormonerna och genetiken spelar stor roll. Bortsett från de ”inbyggda” förutsättningarna så är även diet enormt viktigt.  Om du inte får i dig tillräckligt med vätska och mineraler så får huden det betydligt svårare att hänga med i förändringarna, något som sedan orsakar bristningar.

Även utanpå huden kan man hjälpa till. De krämer som har störst chans att minska rynkor är även de som har störst chans att hjälpa till mot bristningarna. Idag finns många olika alternativ på marknaden men vi förespråkar alltid användningen av ekologiskt producerade varor. Ett av de bästa exemplen för detta är Nonique som endast producerar sina varor med hjälp av ekologiska råvaror från hela världen. De äger även egna odlingar i panama där de odlar nonifrukten som företaget tagit sitt namn ifrån.

Om huden trots all hjälp ändå inte kunde hänga med så är allt hopp ännu inte övergivet. Det finns flertalet behandlingar som man kan göra för att minska synligheten och storleken av bristningar. Man bör dock se till att inte ha för höga förväntningar då det är ett mycket svårt problem att behandla. Märkena sitter djupt ner i huden vilket gör det väldigt svårt för yttre behandling att påverka.

Posted in: Bebistiden.
Last Modified: januari 15, 2019