Att vänta barn är påfrestande för kroppen och i slutet av graviditeten brukar de flesta längta tillbaka till det kroppsutseende de hade innan graviditeten.
Kroppen förändras allt mer ju närmare förlossningen man kommer och när ditt barn är fött börjar kroppen så sakta återhämta sig. Men detta tar tid. Det tog nio månader för kroppen att förbereda sig och ditt barn för förlossningen och när din kropp sedan ska läka och återvända till en slags normalitet så sker inte det på några dagar. Återhämtningen kan för många kännas som en långdragen process, speciellt då man de första veckorna blöder mycket från livmodern. Det som sker är att:
- Livmodern drar ihop sig vilket kan kännas som förverkar.
- Brösten ömmar och om du ammar så märker du snart att bröstvårtorna kan smärta en hel del.
- Några dagar efter förlossning är det normalt att känna en viss ledsamhet och känslorna åker bergochdalbana. Skulle du däremot känna dig deprimerad är det bra om du hör av dig till BVC för stöttning och råd.
Som man ser ut direkt som nyförlöst är definitivt inte hur du efter ett par veckor till några månader kommer att se ut. Magen är först oftast riktigt slapp och mjuk, men drar snart ihop sig, dock är bukmuskulaturen ofta försvagad och kräver lite jobb för att stabiliseras. Är du snittad tar läkningen ungefär en vecka till 14 dagar innan stygn och förband tas bort.
Mama har sammanställt en smart guide om vad som händer med kroppen de första veckorna efter en förlossning.
Långsiktig återhämning och utseendeförändring
Det som vi oftast brukar tala om och det som din barnmorska informerar om är hur insidan av kroppen reagerar på förlossningen och tiden efteråt. Men det talas inte så mycket om vad som händer med utsidan av kroppen och utseendet. Efter förlossningen kommer du att märka att ditt hår inte ser ut som vanligt. Detta beror på att kroppen höjer produktionen av östrogen och progesteron vilket gör att dina hårstrån stannar i växtfasen och när barnet är fött kommer du att tappa de hårstrån som du vanligtvis skulle ha tappat under de nio månaderna. Håravfallet drabbar alla mödrar i olika grad. Känner du att ditt hår blivit tunt eller förlorat sin längd så är ett tips att fylla ut håret med extensions – alltså göra en hårförlängning – fram till att ditt hår börjar återhämta sig.
Det händer mycket med kroppen under en graviditet och förlossning, vissa delar kommer aldrig att se likadana ut som innan. Många får bristningar både på brösten och över magen. De bleknar oftast med tiden. En del blir bredare över höftera, får större fötter, större näsa, mindre/större byst osv. Kom ihåg att du burit och fött fram ett barn, så var stolt över din kropp och vad den kan åstadkomma.
De flesta ser också fram emot att bli av med de extra kilon de lagt på sig under graviditeten. Fysisk aktivitet är bra för återhämtningen men i början måste man ta det lugnt. Friskis & Svettis ger tips på enkla övningar man kan börja med hemma. Särskilt stabiliserande muskler i rygg, mage och bäckenbotten måste stärkas efter en förlossning. Efter 6-8 veckor kan man börja med riktig träning. Viktigt är att inte fokusera alltför mycket på viktnedgång utan låta det tar den tid det tar – du behöver ju extra energi för att kunna amma. Träna i första hand för att bygga upp kroppen igen så löser sig resten eftersom.
Att ha en bebis är inget hinder för din träning. Det finns idag en del träningscirklar som inriktar sig på nyblivna mödrar, där du kan ta med ditt barn. Ett bra sätt att träffa andra nyblivna föräldrar och kunna ventilera de frågor och funderingar man kan ha.