Efter lyckobeskedet kommer en lång väntetid innan det är dags att föda. Under den här tiden händer det mycket i en kvinnans kropp. Det är inte bara ett liv som gror inom henne, hela hennes kropp gör uppror och förändras. Detta är några saker som man kan vänta sig under en graviditet.
Hormonerna får eget liv och lekar runt i kroppen. Könshormonerna ger kvinnan glatt muskulatur vilket leder till långsammare blodcirkulation. Det är på grund av detta som man kan få ödem och åderbråck. Relaxin är ett hormon som inte börjar produceras förrän de tre sista månaderna av graviditeten. Hormonet hjälper ligament och leder att luckras upp så det är lite lättare att föda. Kvinnan blir rörligare och under detta skeende måste man ta det i beräkning om man tränar. Bäckenet kan lätt felbelastas om man inte stärker musklerna. Om bäckenet blir för instabilt och svagt kan man få foglossning, vilket är mycket smärtsamt.
Kvinnan behöver mer syre och näring för att fungera som bäst. Kroppen ställer om sig och blodvolymen ökar med femtio procent. Men blodplasman ökar inte, man kan säga att blodet vattnas ut och därigenom får kvinnan för lite järn. Järnbristen kan kännas av om fostret använder det mesta: kvinnan blir trött och kan få yrsel. Hennes ämnesomsättning förändras och kräver ytterligare 3-500 kalorier per dag. Man rekommenderas att äta lite men ofta, det är bäst för kroppen och ett bra knep för att undvika illamående.