Att vara gravid är förstås underbart men många kvinnor kan tyvärr drabbas av åderbråck under graviditeten. Bortsett från graviditet kan rubbade hormoner samt arv inom familjen också leda till åderbråck i benen. Det är vanligare att kvinnor får åderbråck än män. När åderbråck bildas under graviditeten beror det oftast på ökat hormonomslag i kroppen.
Vad är åderbråck?
Sjukdomen består av en utbuktning i venerna, dessa är de kärl som genom sina klaffar för blodet tillbaka upp till hjärtat. När klaffarna börjar läcka, utvidgar venerna sig och trycket blir för högt. Detta leder till att blå knöliga upphöjningar bildas på benen, så kallade åderbråck. Oftast gör inte åderbråck ont men de kan börja ömma, huden runt omkring kan ibland klia och värk i benen kan uppstå.
Inte farliga
I normala fall är åderbråck inte farliga men i sällsynta fall och om de förblir obehandlade kan de bland annat leda till att huden blir hård eller missfärgad. Har man har haft åderbråck i många år finns en ökad risk att få svullnad och sår i benen, detta kan ni läsa mer om på Vårdguiden.
Behandling
Åderbråck brukar i första hand behandlas med kompressionsstrumpor, även så kallade stödstrumpor, dessa trycker tillbaka bråcken och underlättar blodcirkulationen. Stödstrumpor behöver inte alls vara grå, tråkiga och endast se ut som ett hjälpmedel som doktorn har skrivit ut utan de kan ha fantasifulla mönster och komma i regnbågens alla färger.
Åderbråck kan även ibland behandlas genom olika operativa ingrepp som en kärlkirurg eller allmänkirurg med åderbråck som specialintresse bör utföra. Det är mycket viktigt att en ultraljudsundersökning görs före dessa typer ingrepp.